J A A R V E R S L A G  2 0 2 3

Intensive Care
Gelre Ziekenhuizen

Open jaarverslag

Voorwoord

Voorwoord

Na enkele jaren die vooral in het teken stonden van de corona pandemie was 2023 een jaar waarop we weer terug leken te gaan naar “Normaal”. We zien wel dat de afgelopen jaren ook hun sporen hebben achtergelaten en er veel is blijven liggen. Eind 2022 is de locatieprofilering van het Gelre weer opgepakt, maar heeft het Gelre ook een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD) geïmplementeerd en is er een (positieve) visitatie geweest van de Intensive Care (IC). Daarnaast is er begin 2023 tevens een nieuw bestuur van de vakgroep aangesteld met Nicolas Schroten als Medisch Manager en Gilliane Mijné als vakgroepsvoorzitter.

Het jaar 2023 stond dan ook vooral in het teken van een nieuwe start, waarbij alle veranderingen die ingezet zijn verder uitgewerkt en geoptimaliseerd moesten worden en waar we de komende jaren zeker nog mee bezig zullen zijn. Het jaar had ook weer nieuwe uitdagingen. Zo is in het kader van de locatieprofilering er heel veel veranderd op locatie Zutphen. Halverwege het jaar is de IC, spoedeisende hulp (SEH), eerste harthulp (EHH) en cardiac care unit (CCU) samengegaan en is er toegewerkt naar intensievere verdere samenwerking met de huisartsenpost op het spoedplein. Dit betekende dat teams werden samengevoegd en er nieuwe taken en rollen werden gevraagd van iedereen. Voor sommigen was dat spannend, maar we zijn heel trots hoe het team dat samen heeft aangepakt.

Een andere grote uitdaging is de financiële situatie, waardoor er lastige keuzes gemaakt moeten worden in het ziekenhuis. We zijn als ziekenhuis hier zeker niet de enig in, maar het is wel weer een extra uitdaging die komt in een tijd, waarop er veel behoefte is aan positief nieuws en rust om weer op te laden na een hectische periode. We zien wel een positieve sfeer om samen de problemen het hoofd te bieden, dus we kijken met veel vertrouwen naar de toekomst, waarin we hopelijk snel weer kunnen bouwen aan mooie nieuwe initiatieven en kunnen laten zien dat de uitdagingen ons alleen maar sterker maken.

 

Nicolas Schroten
Medisch Manager IC

Het jaar 2023 in het kort

Bekijk de samenvatting

 

 

In het kort

In het kort

Gelre ziekenhuizen heeft

2

Intensive Care locaties

Ziekteverzuim is

gedaald

ten opzichte van 2022

713

nieuwe IC opnamen in Apeldoorn

167

nieuwe IC opnamen in Zutphen

In Apeldoorn was een gemiddelde bedbezetting van

79%

In Zutphen was dat 66%.

239

beademde patiënten invasief en non invasief (n) in Apeldoorn. In Zutphen waren dat er 60.

In Apeldoorn zijn

72

mensen overleden op de IC (10,1%)

In Zutphen zijn

11

mensen overleden op de IC (6,6%)

Nadere typering

Nadere typering

Gelre Ziekenhuizen is lid van de samenwerkende topklinische ziekenhuizen (STZ), een teken van het grote aantal opleidingen dat er genoten kan worden, als ook van de ambitie van het ziekenhuis en de medische staf.

Gelre ziekenhuizen biedt als algemeen ziekenhuis medisch specialistische zorg en de daaraan gerelateerde verpleging en verzorging. Gelre ziekenhuizen kent twee ziekenhuislocaties, drie buitenpoliklinieken en een diagnostisch centrum:

  • locatie Gelre Apeldoorn en de locatie Gelre Zutphen
  • poliklinieken te Lochem, Epe en Dieren
  • diagnostisch centrum bij de vroegere locatie Juliana te Apeldoorn

 

De intensive care afdelingen in de regio Midden-Oost Nederland werken intensief samen. In netwerkverband wordt kennis en expertise gebundeld en uitgewisseld tussen de ziekenhuizen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de behandeling van patiënten zoveel mogelijk plaatsvindt op een IC-afdeling van het vereiste niveau. Ook streven de ziekenhuizen ernaar beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit op de IC-afdelingen.

Naar Monico

 

De afdeling Intensive Care (IC) in Gelre Apeldoorn is gevestigd op de tweede bouwlaag. Vanaf medio juli 2023 is de IC in Zutphen ingehuist bij de SEH en EHH op de begane grond, hierdoor ontstaat automatisch een hechte samenwerking. Het ziekenhuis verleent diensten aan een grotere regio, met name in de gemeenten Apeldoorn en Zutphen.

1. De organisatie van de afdeling

1. De organisatie van de afdeling

1.1 Het bestuur van de Zorgeenheid Intensive Care

In 2023 vormden Erwin de Kovel (bedrijfskundig manager) en Nicolas Schroten (medisch manager) het zorgbestuur IC. Albert Jan Katerberg was afdelingsmanager en Gilliane Mijné vakgroepsvoorzitter

Er werd maandelijks door het zorgbestuur vergaderd, waarbij naast de bedrijfskundig manager, de medisch manager en afdelingsmanager ook HRM, inkoop, patiënt veiligheid en onze controller aanwezig waren. 

Zoals in het voorwoord vermeld is op locatie Zutphen in de loop van 2023 de IC onderdeel geworden van de SEH met 2-3 bedden met mogelijkheid tot beademing en hemodynamische ondersteuning, waarbij de intensivist en IC verpleegkundige verantwoordelijk zijn voor de IC patiënten op de SEH. De afdelingsmanager nog steeds de formele leidinggevende van de IC verpleegkundige, maar functioneel de afdelingsmanager SEH op locatie Zutphen het team inclusief de IC verpleegkundige aanstuurt.

1.2 De medische organisatie

Peter Spronk, Annemarije Braber, Greetje van der Wal, Alex Katinakis, Anke Kröner, Rakesh Birjmohun, Dwight Oostwoud, Gilliane Mijné, Marnix Kuindersma, Harold Hom en Nicolas Schroten waren als intensivisten werkzaam op onze Intensive Care en daarbij verantwoordelijk voor de medische zorg voor de IC-patiënten. Dagelijks werd het effect van de behandeling van alle op de Intensive Care opgenomen patiënten in de multidisciplinaire bespreking geëvalueerd. Vaste aanwezigen tijdens deze bespreking waren de arts-microbioloog, arts assistent van de chirurgie, longarts, apotheker, arts-assistent en 2 tot 3 intensivisten. Het vakgroepsbestuur bestond uit Nicolas Schroten (Medisch Manager) en Gilliane Mijné (Vakgroepsvoorzitter), waarbij de Medisch Manager vooral verantwoordelijk was voor de bedrijfskundige kant en contacten met ziekenhuisbestuur en andere vakgroepen en de Vakgroepsvoorzitter verantwoordelijke was voor de samenwerking binnen de vakgroep en binnen de afdeling met de verpleging en teamleiders.

 

1.3 De verpleegkundige organisatie

In 2023 was de verpleegkundige formatie niet volledig ingevuld i.v.m. onvoldoende aanwas. Er werden middels detachering ruim 5 fte verpleegkundigen ingezet. Dit was nodig omdat het ziekteverzuim met 7% nog altijd hoog was en de formatie niet volledig opgevuld was. Vier verpleegkundigen(3,56 fte) gingen met ontslag. Eén ging als leidinggevende naar een andere organisatie, twee bleven werken als IC verpleegkundige voor een andere organisatie en één verpleegkundige startte met de opleiding tot Verpleegkundig Specialist binnen Gelre.

Met trots ronden 3 verpleegkundigen de opleiding tot IC verpleegkundige af. Ze verpleegkundige starten met de IC opleiding.

Een PA  in opleiding ronde deze opleiding af af zodat we inmiddels met 3 PA werken in de ANIOS/PA poule.

Een IC-verpleegkundige ronde de opleiding tot Renal Practitioner met succes af.

1.4 Poli Nazorg IC

In maart 2007 werd de eerste patiënt op de Post-IC polikliniek gezien. Alle patiënten die langer dan 48 uur op de IC hebben gelegen worden op deze polikliniek vervolgd. Op de verpleegafdeling worden de patiënten al ingelicht over het nazorgtraject. Het nazorgtraject bestaat uit 1 bezoek; 3 maanden na ontslag ziekenhuis en 2 telefonische consulten, respectievelijk  na 6 en 12 maanden.   Naast een anamnese wordt gestandaardiseerd een aantal onderzoeken gericht op fysiek en psychisch functioneren afgenomen.

De polikliniek wordt bemand door 3 IC-verpleegkundigen; Aly, Bea en Nienke. Zo nodig worden patiënten doorverwezen naar een diëtiste, fysiotherapeut, logopedist of klinisch psycholoog. De intensivist is eindverantwoordelijk.

Er is een scholing voorbereid voor iedereen die te maken heeft met de zorg van IC patiënten; daarbij wordt uitleg gegeven over de complexiteit van een IC patiënt en eventuele gevolgen (PICS/PICS-F). Er is al scholing gegeven aan de arts-assistenten en PA’s op de IC.

Er zijn voorbereidingen getroffen voor een terugkomdag, deze is uitgesteld naar 2024 wegens financiële omstandigheden.

Tevens werken we aan de begeleiding van kinderen waarvan een van de ouders op de IC ligt en familieparticipatie.

Aly neemt zitting in het landelijke platform van de FCIC, onderdeel nazorg. Hierdoor kan er meer kennis vergaard en uitgewisseld worden. 

Er wordt gestreefd naar meer samenwerking en afstemming met de regionale ziekenhuizen (MONICO), hier zijn vergaderingen mee geweest en er worden acties ondernomen m.b.t. het ontwikkelen van een Lastmeter voor post IC patiënten.

Lisa heeft begin 2022 afscheid genomen van de poli IC nazorg, de functie is ingevuld door Bea en Nienke. De eerste maanden van het jaar hebben in teken gestaan van het inwerken en het omschakelen naar het systeem HIX.

Op de poli hebben we 64 polibezoeken gehad, 57 telefonische consulten en we worden regelmatig geconsulteerd door de verpleegafdelingen.

De applicatie BeterDichtbij is ook onder beheer van de IC nazorg medewerkers.

2. Ziekteverzuim

2. Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim bedroeg in 2023 gemiddeld 7,0%. Dat is een afname ten opzichte van 2022.

Ziekteverzuim Intensive Care medewerkers 2015 – 2023

202320222021202020192018201720162015
Ziekteverzuim (%)7,09,011,56,686,946,364,54,55,3

3. Patiëntenzorg en kwaliteit van zorg

3. Patiëntenzorg en kwaliteit van zorg

Sinds 2002 participeert onze afdeling in de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie, de NICE. Inmiddels registreren vrijwel alle IC-afdelingen in Nederland van iedere IC-patiënt een groot aantal gegevens die vervolgens centraal door de NICE worden verwerkt. De deelname aan de NICE stelt ons in staat ons te spiegelen aan andere IC-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen.

3.1 Totaal aantal opnames per jaar

 

Totaal aantal opnames Apeldoorn

20232022202120202019
Aantal opnamen713590600680805

Totaal aantal opnames Zutphen

20232022202120202019
Aantal opnamen167153216211259

Totaal aantal opnames Zutphen en Apeldoorn samen

20232022202120202019
Aantal opnamen8537437828521.037
Aantal cardiochirurgische opnamen10110

 

Uitleg: Verschil aantal opnames beide ziekenhuizen van 853 versus afzonderlijk Apeldoorn (713) en Zutphen (167) van 27 patiënten (24 patiënten zijn van Zutphen naar Apeldoorn overgeplaatst en 3 van Apeldoorn naar Zutphen)  is te verklaren doordat in het NICE jaarverslag de patiënten die van Apeldoorn naar Zutphen of andersom tijdens hun opname zijn overgeplaatst uiteraard maar 1x worden meegeteld.

3.2 IC-behandelduur NICE jaarverslag

De IC-behandelduur wordt uitgedrukt in 24-uursperioden en is onafhankelijk van het aantal kalenderdagen dat een IC-opname is behandeld. De totale IC-behandelduur in het jaar 2023 bedroeg 2.307 24-uursperioden. De gemiddelde IC-behandelduur bedroeg 2,7 24-uursperioden en de gemiddelde post-IC-behandelduur bedroeg 8,9 24-uursperioden. In de onderstaande grafiek staat voor alle IC-opnamen (excl. cardiochirurgie) de mediane IC-behandelduur voor het jaar 2023, 2022 en 2021 gespiegeld aan uw volumegroep en nationaal. Het aantal IC-opnamen (excl. cardiochirurgie) in het jaar 2023 bedroeg 852.

3.3 Aantal opnamen en aantal open bedden

 

Aantal opnames Apeldoorn 2023 - Totaal 713 opnames

Aantal open bedden Apeldoorn

Aantal opnames Zutphen 2023 - Totaal 167 opnames

Aantal open bedden Zutphen

Productiecijfers 2019-2023: opnamen, behandeldagen, beademingsdagen en sterfte Apeldoorn

20232022202120202019
Nieuwe opnamen (n)713590600680805
Aantal behandeldagen28112907379036323579
Gemiddeld aantal behandeldagen3,94,96,35,34,6
Bedbezetting %798810286,394
Gemiddeld aantal operationele bedden9,89,110,211,810,4
Weigeringen14 ( totaal A en Z)12382632
Overplaatsingen naar Zutphen3232116
Overnames vanuit Zutpen2416243022
Beademde patiënten (n)193195291361272
Beademde patiënten (%)27334953,134
Beademde patienten invasief en non-invasief (n)239234327317347
Beademde patienten invasief en non-invasief (%)3440554743
Beademingsdagen invasief10111317224020321399
Beademigsdagen invasief en non-invasief11131408233922551609
Beademingsdagen13951733275624271867
Overleden op IC72 (10,1%)635556

Productiecijfers 2019-2023: opnamen, behandeldagen, beademingsdagen en sterfte in Zutphen

20232022202120202019
Nieuwe opnamen (n)167153216211259
Aantal behandeldagen4255761162908694
Gemiddeld aantal behandeldagen2,53,85,44,32,7
Bedbezetting (%)66757783,295
Gemiddeld aantal operationele bedden (%)1,82,14,13,12
Weigeringen14 (A en Z)14521
Overplaatsingen naar Apeldoorn2416243022
Overnames vanuit Apeldoorn3232116
Beademde patiënten (n)395911112197
Beademde patiënten (%)23385157,337
Beademde patienten invasief en non-invasief (n)6068122112112
Beademde patienten invasief en non-invasief (%)3644565343
Beademingsdagen invasief124278696815379
Beademigsdagen invasief en non-invasief157304731885422
Beademingsdagen184355950613492
Overleden op IC11 (6,6%)192819

3.4 Heropnames 

NICE definitie Heropname: een patiënt die binnen dezelfde ziekenhuisopnameperiode opnieuw op de IC wordt opgenomen. Twee uitzonderingen hierop zijn: wanneer de patiënt tijdens IC-opname tussentijds naar bijvoorbeeld de OK gaat en weer terugkomt op de IC en wanneer de herkomst van de patiënt ‘CCU/IC zelfde ziekenhuis’ is en er minder dan 2 uur verschil is tussen ontslag en opname.

 

Conclusie: Vergelijkbaar met 2022 en ietsje hoger dan benchmark maar onder nationaal.

3.5 Herkomst patiënten

Het merendeel van de patiënten komt rechtstreeks via de SEH of via de verpleegafdelingen op de IC binnen. Dit geldt voor beide locaties.

Herkomst patiënten Apeldoorn

Herkomst20232022202120202019
Spoedeisende Hulp Gelre Apeldoorn31944,721741,8916727,83%21231,18%31940%
Verpleegafdeling Gelre Apeldoorn23232,515229,3424140,17%23133,97%21427%
OK Gelre Apeldoorn10815,19418,1510016,67%13920,44%16420%
Andere lokatie Gelre Ziekenhuis193,64284,67%405,88%415%
CCU Gelre Apeldoorn101,4173,28111,83%101,47%172%
Overige zoals huis en polikliniek81,181,5450,83%142,06%223%
CCU/IC ander ziekenhuis91,340,77488%253,68%152%
SEH/verpleegafdeling ander ziekenhuis30,430,58
Recovery (niet geplande IC opname)91,3

Herkomst patiënten Zutphen

Herkomst20232022202120202019
Andere lokatie Gelre Ziekenhuis64,35209,26136,16%114%
CCU Gelre Zutphen221,4531,3952,37%62%
CCU/IC ander ziekenhuis10136,02104,74%
OK Gelre Zutphen1710,22618,84219,723416,11%4718%
Overige zoals huis en polikliniek5010,46
SEH/Verpleegafdeling ander ziekenhuis10,630,5810,4620,95%10%
Spoedeisende Hulp Gelre Zutphen9355,77453,628740,289645,5%13251%
Huis53,0
Verpleegafdeling Gelre Zutphen4728,13021,747032,415023,7%6124%

3.6 Insturend specialisme en behandelduur

 

Insturend specialisme en behandelduur Apeldoorn

Specialisme20232022202120202019
Alg.chirurgie (heelkunde)24934,918134,9417629,33%22432,94%30438%
Cardiologie456,3417,92345,67%253,68%496%
Gastro-enterologie253,5183,47284,67%243,53%506%
Gynaecologie/obstetries91,340,7730,5%91,32%71%
Interne (inwendige geneeskunde)19226,913826,6411519,17%16724,56%20425%
Kaakchirurgie20,310,19
Kinder en jeugd91,320,3930,5%10,15%81%
KNO/plast.chirurgie81,171,3550,8360,88%101%
Longziekten8812,37314,0918831,3317125,15%9211%
Neurologie557,7387,34325,33355,15%537%
Orthopedie81,120,396120,29%61%
Urologie14240,7740,67101,47%71%
Klinische geriatrie30,4
Vaatchirurgie10,1
Plastische chirurgie10,1
Cardio-pulmonale chirurgie10,1

Insturend specialisme en behandelduur Zutphen

Specialisme20232022202120202019
Interne (inwendige geneeskunde)4426,33323,913817,59%5325,12%7830%
Alg.chirurgie (heelkunde)25153223,193114,35%4119,43%7830%
Neurologie20122719,572310,65%2210,43%3112%
Longziekten3219,22215,949142,13%6530,81%3514%
Cardiologie2917,4128,72411,11%188,53%249%
Orthopedie42,442,931,39%52,37%31%
Gynaecologie/obstetries31,832,1710,46%10,47%
Kind en Jeugd0021,45
Urologie5321,4531,39%31,42%52%
KNO/plast,chirurgie42,410,72
Gastro-enterologie10,6020,93%10,47%10%

3.7 Beademing

De gegevens over beademingsduur in 2023 zijn op dit moment van schrijven nog niet compleet. 

 

 

3.8 Mortaliteit

De onderstaande grafiek toont de originele APACHE IV SMR van alle patiënten (excl. cardiochirurgie) voor het jaar 2023, 2022 en 2021 van IC Gelre gespiegeld aan uw volumegroep en nationaal.

De onderstaande funnelplot toont de voor Nederland geijkte APACHE IV SMR van alle deelnemende ziekenhuizen voor het jaar 2023. De ziekenhuizen die binnen het betrouwbaarheidsinterval vallen presteren conform de norm, aangezien er rekening gehouden dient te worden met variatie door toeval. IC Gelre heeft een SMR van 0.93 en is in het blauw weergegeven.

 

Conclusie: SMR <1 en lager t.o.v. volume en landelijk. Geen nadere analyse nodig. VLAD curve in najaar vlak, in die periode waren er inderdaad relatief veel overlijdensgevallen.

 

 

4. Kwaliteitsindicatoren

4. Kwaliteitsindicatoren

4.1 Glucoseregulatie

Op dit moment leveren 53 ziekenhuizen de glucoseregulatie gegevens aan (NICE). Hiervan vallen 14 ziekenhuizen in uw volumegroep van Gelre IC. In het jaar 2023 waren er 174 (20,4%) opnamen met diabetes op de Gelre IC. Voor onze volumegroep was dit 18,4% en voor nationaal 17,0%. De onderstaande tabel toont de gemiddelde glucosewaarden en het aantal glucosemetingen van onze IC, gespiegeld aan uw volumegroep en nationaal.

Conclusie

Glucose worden bij de Gelre IC strakker geregeld op beide locaties t.o.v. volume en landelijk. Wel staat hiertegenover dat het aantal glucoses onder de 4,5 mmol/l ook hoger is, dit geldt overigens niet voor de glucose onder de 2,2 mmol/l.

 

Eigen ZiekenhuisVolumegroepNationaal
Gemiddelde glucosewaarde in mmol/l (SD)8,5 (3,9)8,7 (3,8)8,4 (3.3)
Aantal glucosemetingen onder de 2,2 mmol/l (%)8 (0,1)115 (0,1)610 (0,1)
Aantal glucosemetingen onder de 4,5 mmol/l voor opnamen zonder diabetes (%)147 (2,7)2206 (2,7)13421 (2,3)
Aantal glucosemetingen onder de 4,5 mmol/l voor opnamen met diabetes (%)122 (3,7)963 (2,6)5116 (2,6)
Aantal glucosemetingen boven de 8,0 mmol/l voor opnamen zonder diabetes (%)1682 (31,1)30542 (37,1)220871 (38,2)
Aantal glucosemetingen boven de 10,0 mmol/l voor opnamen met diabetes (%)1107 (33,7)16674 (45,2)75448 (38,0)

4.2 VMS sepsis en lijnsepsis

Sinds 2023 wordt de lijnsepsis analyse gedaan door de werkgroep lijnsepsis. In deze werkgroep zitten medewerker(s) infectiepreventie, een microbioloog en een intensivist (Greetje van der Wal). Infectiepreventie haalt de data uit HIX die vervolgens worden geanalyseerd en besproken in de lijnsepsis werkgroep.

Gelre breed waren in 2023 volgens de criteria 5 gevallen van bewezen lijnsepsis. Als het aantal katheterdagen berekend wordt op basis van de centrale lijnen en dialyselijnen (waarvan het overgrote deel op IC ingebracht) betreft dat aantal in 2023 1655 dagen. Het aantal gevallen van lijnsepsis per 1000 katheterdagen komt dan neer op 3,0, wat netjes is.

De registratie van de lijnen wordt op IC goed bijgehouden en er wordt adequaat gekweekt bij verdenking lijnsepsis (tip van de lijn en perifere bloedkweken). Er is naar aanleiding van de analyse terugkoppeling geweest naar het IC team via de nieuwsbrief.

Er worden echter inmiddels ook veel PICC lijnen geplaatst. Het overgrote deel op de verpleegafdelingen, maar ook steeds meer op IC indien langdurig antibiotica of TPV geïndiceerd is. Het aantal katheterdagen van deze lijnen is onbetrouwbaar in HIX omdat vaak vergeten wordt de registratie te stoppen bij ontslag uit het ziekenhuis met lijn. Na handmatige correctie is het aantal katheterdagen van alle lijnen inclusief de PICC lijnen ongeveer 4636. Hiermee komt het aantal gevallen van lijnsepsis per 1000 katheterdagen op 1,1 wat keurig is.

De decentrale VIM commissie IC bestaat uit: Yvonne Jansonius ( voorzitter ), Anouk Kanitz, Gerdien Langevoort, Albert-Jan Katerberg, Gerwin Konink, Harold Hom, Anke Kroner en Alke Dalhuisen.

 

De decentrale werkgroep VIM vergadert in principe elke 4e donderdag van de maand. Soms valt er door omstandigheden, zoals drukte op de afdeling, vakanties, een vergadering uit. De werkgroep is in 2023 8x bij elkaar geweest. Terugkoppeling vindt persoonlijk plaats aan de melder via het I Prova systeem. Verdere terugkoppeling van de VIM meldingen is afhankelijk van het soort melding. Het grootste deel van de terugkoppeling vindt plaats via de nieuwsbrief. Indien privacy gevoelig wordt persoonlijk teruggekoppeld.

In 2023 heeft de IC meegedaan aan een pilot, de TEL-VIM. Dit zijn eenvoudige Vim meldingen die ook makkelijker te melden zijn om hiermee het melden te bevorderen.  Halverwege 2023 is besloten dat alle afdelingen TEL-VIM gaan krijgen.

In 2023 heeft Yvonne 2x een scholing gegeven over de VIM tijdens de dinsdagmiddag scholingsmomenten op de IC

Gerwin Konink maakt ook deel uit van de centrale VIM commissie van het ziekenhuis en brengt daar soms ook meldingen van de IC in.

In 2023 zijn er in totaal 85 meldingen geweest:

4.4 Complicaties

Necrologie- en complicatiebespreking

Sinds 2013 wordt vier keer per jaar een necrologie bespreking gehouden. Hierbij worden alle op de IC overleden patiënten volgens een vast protocol geanalyseerd en naar aanleiding hiervan wordt een deel uitgewerkt voor in de necrologiebespreking door een van de intensivisten met een arts assistent of PA-er. Soms wordt er een andere specialist uitgenodigd als daar aanleiding toe is om een en ander toe te lichten, zoals bijvoorbeeld de patholoog als er obductie heeft plaatsgevonden.

Bij de bespreking zijn de intensivisten, arts assistenten en PA-ers en verpleegkundigen van de IC. Van de bespreking worden notulen gemaakt met actiepunten waarbij  via de mail of bij de volgende bespreking terugkoppeling plaatsvindt.

Er hebben in 2023 4 besprekingen plaats gevonden met de intensivisten, arts assistneten en PA-ers van de IC waarbij af en toe enkele verpleegkundigen aansloten. De patholoog was bij meerdere besprekingen betrokken. Eenmaal was de donatiefunctionaris erbij en eenmaal een longchirurg en cardioloog.

Sinds 2020 wordt twee maal per jaar een complicatiebespreking gehouden voor de intensivisten, arts assistenten en PA van de IC.

 

4.5 Delier

Delirium wordt op dienstniveau geregistreerd in plaats van op dagniveau zoals bij de overige complicaties en wordt daarom hier apart teruggerapporteerd.

In het jaar 2023 werden 853 patiënten opgenomen op uw IC. Hiervan is bij 500 IC opnamen de DOSS, CAM IC, IC-DSC of een ander screeningsinstrument gebruikt om delirium vast te stellen. Het berekenen van statistische maten op kleine aantallen is niet zinvol en geeft een verkeerd beeld van de data. Daarom zullen we bij minder dan 10 patiënten waarvoor delirium is gescreend, voor uw ziekenhuis in de betreffende periode, geen uitkomstmaten weergeven voor dit onderdeel. Voor meer inzicht in delirium statistieken met daarbijbehorende actiegerichte indicatoren willen wij u verwijzen naar: https://www.stichting-nice.nl/dashboard/.

Bij 46 (9,2%) van de 500 gescreende IC opnamen is delirium vastgesteld. Voor uw volumegroep was dit 7,9% en nationaal was dit 9,2%.

5. Werkgroepen en aandachtsvelden

5. Werkgroepen en aandachtsvelden

Werkgroep Beademing

Werkgroepleden

Marleen Flim, Esther den Besten, Ellen Eikelboom, Annemyn Houwer, Tessa Kleverwal, Renee Post, Greetje van der Wal en Marnix Kuindersma


In 2023:

  • De zorgassistenten zijn allen geschoold om de beademingsmachine op te bouwen. De IC verpleegkundige blijft eindverantwoordelijke en zorgt voor de dubbel check van de machine
  • Bij alle beademingsmachine hangt een zakkaartje met de highlights van het beademingsprotocol
  • Er is een High-flow interface in de voorraadkast gekomen om aan te sluiten op de inline-spreekklep. Patiënten die langere tijd (of zelfs volledig) los kunnen liggen van de beademing kunnen hiermee ook langer spreken. Het afwisselen van de spreekklep met de kunstneus is door deze interface namelijk niet nodig voor het vochtig houden van de longen. De High-flow wordt dan op lage standen ingezet voor de bevochtiging. Een mooie winst op het gebied van family- en patiënt-centered care.


NIV maskers

Er is een nieuw masker geïntroduceerd. NIV undernose masker; deze is positief ontvangen door patiënten en verpleegkundigen.


IMT

IMT(Inspiratoire muscle training)is in 2023 geïntroduceerd in samenwerking met de fysiotherapie. IMT is het trainen van de ademhalingsspieren door middel van het inademen tegen een instelbare weerstand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Threshold. Dit is een training die kan worden ingezet bij alle patiënten die langer dan 7 dagen worden beademd. Dit zal in samenspraak gaan met de fysiotherapie of ventilation practitioner. De eerste patiënten zijn in 2023 hiermee al getraind! We hopen dit in 2024 verder te kunnen oppakken.


Scholing

Er is een scholing over tracheostoma’s gegeven op de afdeling Neurologie. Er zijn verschillende klinische sessies op de IC gegeven door de VP’ers o.a. over: inline spreekklep, occlusiedruk, curven en loops etc. Er zijn veel bedside teaching momenten geweest, we hopen deze trend in 2024 voort te zetten. Tijdens de vaardigheidsdagen werd IMT geschoold en een algemene kennisquiz behandeld. 

Voor het Spoedplein in Zutphen is een beademingsscholing opgezet.


Protocollen

Periodieke revisie van protocollen via het Q portal vond plaats. Bronchiaal toilet en gesloten uitzuigen is 1 protocol geworden. IMT (inspiratoire muscle training) protocol is verder ontwikkeld en staat online. Highflow en inlinespreekklep zijn samen te gebruiken, dit is opgenomen in het protocol.


Ventilation Practitioners

De ventilation practitioners lopen 2x per week langs alle beademde patiënten om kennis te delen, beademing te optimaliseren, bedside scholing geven of sluiten aan bij de weekdoelenbespreking. Het gehele jaar onderhouden de VP’ers het contact met de industrie. Er zijn verschillende afspraken geweest met de vertegenwoordigers om kennis en nieuwe ontwikkelingen uit te wisselen.

Twee werkgroepleden zijn in Belfast geweest naar een congres over weaning en revalideren op de IC. Leuk en leerzaam congres en fijn om internationaal ervaringen uit te wisselen.

Werkgroep (na)scholing

Werkgroepleden

Nicolle de Git , Marit Steenge, Rineke Mulder, Charel Ensink, Christa Mulder, Annemarije Braber, Dwight Oostwoud

In 2023 zijn er 2 regionale scholingsavonden georganiseerd over nefrologie en buikchirurgie, die zijn goed bezocht door collega’s uit de regio maar ook van verschillende afdelingen van het Gelre. De vaardigheidsdagen van 2022/2023 werden positief ontvangen.  Klinische sessies zijn weer herstart; eerst 1 dag in de 2 weken, nu regelmatig op meerdere dagen. De regionale scholing in het Acute netwerk (netwerk acute zorg Zwolle): het programma loopt en vrijwel het gehele team is bijgeschoold.

 

 

Werkgroep Neurologie

Werkgroepleden
Annemieke Poolman, Kylian Berghorst, Esther er Beek en Bea Riekerk (voorzitter),Anke Kroner, Marnix Kuindersma

Wegens onderbezetting in de werkgroep is er in het jaar 2023 geen verdere ontwikkeling geweest in deze werkgroep.

Gelukkig zijn er einde van het jaar maar liefst 3 nieuwe werkgroepleden gevonden die zich graag willen inzetten Ook is er een tweede intensivist toegevoegd.

Werkgroep Opleidingen

Werkgroepleden
Renske Postma; Kevin Kerseboom; Marit Steenge, Anne van der Zande, Willemijn Kuiper , Manon Boerma, Maartje Gaastra

In 2023 zijn 3 PIO’s (Professional In Opleiding) gediplomeerd; 4 PIO’s zijn voortijdig gestopt met de opleiding.

De begeleidingsstructuur in huidige vorm met mentoren vanuit de werkgroep, en verpleegkundigen als werkbegeleider werkt goed; en blijft gehandhaafd.

Voor nieuwe PIO’s is een ‘kennismakingsdag’ georganiseerd, waarin men in 1 dag wegwijs gemaakt zal worden in het ziekenhuis, toegangscodes krijgt voor HIX, POCT, uitleg roosteraars, kennismaking met werkgroep Opleiding. Wanneer ervaringen positief zijn, zal dit worden doorgezet voor nieuwe studenten.

Het EPA gericht opleiden is inmiddels goed geïntegreerd in de werkwijze op de IC. Nieuwe ontwikkeling is dat EOL’s  (EPA-Overstijgende-Leeractiviteiten) zijn geïntroduceerd vanuit het CZO; de werkgroep heeft besloten om de Proeve van Bekwaamheid weer in te voeren op twee momenten in de opleiding, om de PIO’s via deze weg de EOL’s te laten behalen.

Om een kijkje achter de schermen te bieden op de Intensive Care is in september 2023 een open middag georganiseerd voor medewerkers van Gelre Ziekenhuizen. Deze middag werd door bezoekers enthousiast ontvangen. Deze dag zal vanaf nu twee keer per jaar worden gepland, voorafgaand aan het openstellen van de vacature voor leerling-IC verpleegkundigen, om hiermee sollicitanten te werven.

Werkgroep Kwaliteit en Veiligheid IC

Werkgroepleden
Albert-Jan, Anke, Gerdien, Gerwin, Harold, Marleen, Yvonne Namens K&V Gelre: Maaike Langelaan

De werkgroep stelt zich tot doel om kwaliteits- en Veiligheids (K&V) onderwerpen op de IC te verzamelen, prioriteren en (laten) uitvoeren. Uitgangspunt hierbij is dat specifieke kennis van werkgroepen en aandachtsvelders gebruikt wordt. Dus waar mogelijk worden de projecten niet inhoudelijk overgenomen maar gemonitord. De werkgroep draagt zo bij aan voortgang in verbeterprocessen.

In 2023 zijn de volgende resultaten behaald:

Qualicor: de werkgroep heeft de visitatie van Qualicor voor de IC voorbereid door middel van voorbereidende auditrondes en berichten in de nieuwsbrief. De visitatie is positief verlopen.

Kamercheck: in 2022 hebben wij aandacht besteed aan onzorgvuldigheden rondom opbouw van IC-kamers, in het najaar van 2023 hebben wij dit geëvalueerd en er blijken nog steeds veel fouten voor te komen. Dit wordt voor 2024 opnieuw opgepakt.

Family centered care (FCC): er werd gesignaleerd dat FCC weinig actieve aandacht heeft gekregen afgelopen jaar, terwijl dit wel past binnen onze visie, missie en landelijke kwaliteitseisen; via de teamleiders gaan er nieuwe leden gezocht worden voor deze werkgroep.

VTGM: Dit is een onderwerp dat steeds op onze agenda blijft terugkomen. Er blijven hier de meeste VIM’s over binnenkomen. We houden aandacht voor de randvoorwaarden in HIX, hierin is de dubbele controle namelijk nog niet mogelijk.

SURPASS à SBARR overdracht Het bleek dat het onvoldoende duidelijk was dat (en hoe) de SURPASS post-operatief gedaan moet worden, deze werd dan ook zelden tot nooit uitgevoerd. De procedure is inmiddels duidelijk en naar het team gecommuniceerd. In 2024 gaan wij evalueren of het beter gaat

Dagstructuur: Ook in 2023 signaleerden we dat we op de afdeling vaak niet werken volgens de afgesproken dagstructuur, zoals dagstart, dagevaluatie, overdragen aan bed. Dit zijn werkafspraken die met het oog op verbeteren van de kwaliteit en veiligheid voor patiënt en personeel zijn geïnitieerd. In 2024 hebben de teamleiders hier actief initiatief in genomen, voor 2024 willen we hier een meer structurele aanpak voor inzetten.

Werkgroep Hemodynamiek

Werkgroepleden
Ronald Broek, Nicolle Oude Meijers, Rianne Tjoonk, Simone Gelderblom, Rakesh Birjmohun, Nicolas Schroten. 

Scholing en onderwijs

Voor de vaardigheidsdagen is het het programma opgevuld met het echogeleid prikken voor de IC verpleegkundigen.

Voor het jaar 2022 en 2023 heeft de werkgroep een “triviant” spel ontwikkelt over de onderwerpen: PiCCO, Swan Ganz, Pacemaker en algemene hemodynamiek kennis. Voor aankomend jaar 2024 wil de werkgroep de vragen uitbreiden/vernieuwen.


EWS/SIT
Het protocol van EWS is aangepast. Er is o.a. DENWIS toegevoegd, nieuwe zakkaartjes en wijzigingen i.v.m spoedplein Zutphen.

Voor de afdelingsverpleegkundigen is er een nieuwe e-learning EWS toegevoegd over de vitaal bedreigde patiënt aan het leerplein.  Het “niet pluis gevoel” is vaak een van de eerste signalen van verslechtering van de patiënt, maar kan vaak lastig zijn voor afdelingsverpleegkundige om het onder woorden te kunnen brengen.  De DENWIS is toegevoegt aan deze e-learning. DENWIS ondersteunt de verpleegkundige om de achteruitgang van de patiënt sneller in beeld te kunnen brengen. Het doel hiervan is dat afdelingsverpleegkundigen eerder de vitaal bedreigde patiënt herkennen.

Daarnaast zijn er zakkaartjes ontwikkelt (EWS, DENWIS en Mottling score), deze zijn verkrijgbaar bij het leerhuis voor afdelingsverpleegkundigen. Voor het jaar 2024 wordt dit verder uitgewerkt.

Voor het jaar 2024 wil de werkgroep graag een e-learning van PiCCO, externe pacemaker ontwikkelen en daarnaast voor de Arctic Sun een bedsideteaching ontwikkelen.

 

MAS/MOS/VOS
Voor het MAS/MOS/VOS was er vanaf het begin van 2023 regelmatig een overleg met de technische dienst, de projectleider MAS/MOS/VOS en de biomedisch technoloog. Er is een document samengesteld van de werkwijze van het MAS/MOS/VOS. Er zijn meerdere gesprekken geweest tussen Philips, de werkgroep MAS/MOS/VOS en de projectleider om alarmen te filteren en wensen m.b.t. het MAS/MOS/VOS te bespreken. In januari 2024 zal het MAS/MOS/VOS geïnstalleerd en werkzaam zijn op de IC.

 

Protocollen

Periodieke revisie van protocollen via het Q portaal vond plaats.
Naar aanleiding van vragen van de collega’s is het protocol van de Arctic Sun herzien en zijn er door de firma begin 2023 extra scholingen aangeboden om de inzet van de koelmachine te optimaliseren.

Naar aanleiding van het symposium ISICEM (international symposium on intensive care & emergency care), waar Joke Dieperink in 2022 is geweest met de collega Practitioners van de IC, heeft de werkgroep het protocol blaasdrukmeting herzien en aangepast aan de nieuwste richtlijnen.

 

Spoedplein Zutphen

Enkele leden van de werkgroep hebben deelgenomen aan het “bouwteam” van het spoedplein Zutphen. Zij hebben bijdragen aan het inrichten van de IC afdeling op het spoedplein. Ook hebben zij scholing voorbereid  en gegeven aan collega’s van het spoedplein m.b.t. onderwerpen die gerelateerd zijn aan de hemodynamiek.

 

SIT-tas

Vanaf 2023 is de SIT tas 2x per jaar gecontroleerd in de maand maart en september. Aftekenlijsten bevinden zich in het in mapje bij de SIT tas in de bak maar zijn ook te vinden op Q portaal.


Circulation Practitioner

De wens van de werkgroep en afdeling voor 2024 is een opleidingsplaats voor een Circulation Practitioner.

Werkgroep PEER-support

Werkgroepleden
Alke Dalhuisen,Gerdien Langevoort en Nienke Edelman.

Het afgelopen jaar is de zichtbaarheid op de afdeling vergroot, door op verschillende manieren Peer kenbaar te maken. De werkgroep merkt een toename van het aantal gesprekken dat gevoerd wordt. 

Het PEER-support team wordt uitgebreid met een teamleider.

De werkgroep is tevreden met de ontwikkelingen, het doet het goed om te zien dat collega’s ondersteund kunnen worden in de situaties die zich voorgedaan hebben en de verwerking hiervan.

Jaarlijkse is er een training voor PEER-supporters , daarnaast komt de jaarlijkse intervisie voor PEER-support  op de agenda te staan.

Werkgroep Continious Renal Replacement Therapy (CRRT) 

Werkgroepleden
Martine Bouwman, Diana Enfield, Yvonne Jansonius, Willemijn Kuiper, Bernadette Mengedoth, Hilda Pieterse, Alke Dalhuisen, Alex Katinakis, Harold Hom.

In 2023 heeft de werkgroep zich bezig gehouden met de volgende activiteiten:


Protocollen

  • Het weegprotocol is met succes geïntroduceerd. Sindsdien wordt bij iedere IC patiënt door de nachtdienst het huidige gewicht in HIX genoteerd. Het belang van het meten van het lichaamsgewicht is om een vroege herkenning van een episode van overvulling te herkennen en/of om te meten of een evt. behandeling met diuretica of onttrekken aan de dialyse voldoende werkt.
  • De aanpassingen aan de citraat en/of calcium dosering zijn vergemakkelijkt t.o.v. eerder.
  • PTH wordt niet meer standaard afgenomen en dit is vervolgens verwijderd uit het protocol.

Scholing en onderwijs

  • Tijdens de vaardigheidsdagen van eind 2023 / begin 2024 is met behulp van het spel “30 seconds” de kennis omtrent CRRT opgefrist.
  • Op regelmatige basis zijn klinische sessies verzorgd over uiteenlopende CRRT gerelateerde onderwerpen
  • Begin 2023 zijn er meerdere scholingen gegeven over het onderwerp “citraat CVVHD”. Daarna zijn er posters + infographics over dit onderwerp opgehangen + uitgedeeld.

Materiaal

  • In 2023 zijn alle Ci-Ca sets aangepast en vervangen. De aansluitingen aan de citraat en calciumzakken zijn in kleur en mechanisme veranderd.
  • We hebben nieuwe calciumzakken gekregen. Waar we voorheen zelf calcium moesten toevoegen aan 500ml nacl 0.9%, wordt dit nu kant en klaar geleverd in 1.5L zakken
  • Een aantal maanden voor de start van het spoedplein is de beslissing genomen om geen CRRT behandelingen meer uit te voeren in Zutphen. De CRRT machine uit Zutphen staat nu in Apeldoorn en wordt gebruikt voor scholingen en daarnaast sporadisch ingezet bij patiënt behandelingen.

Overig:

  • Willemijn is in 2023 geslaagd voor haar opleiding tot Renal Practitioner. Sindsdien vult ze 8 uur in de week met deze functie. 
  • Er is actief contact gezocht met de renal practitioners + CRRT werkgroep leden uit de MONICO omgeving om zo van elkaar te leren en kennis/ervaring uit te wisselen.

 

Registratie patiënten en behandelingen in 2023

Soort behandeling

Aantal patiënten

Aantal behandelingen

Draaiuren

CVVHD

22

57

2880

Pre-post

6

7

93

CVVH

3

3

99

Totaal CRRT behandelingen

24

67

3072

 

Werkgroep wond en decubitus

Werkgroepleden: Kiki, Iris, Ilona, Annemyn


De werkgroep  heeft zich voornamelijk gericht op het werven van nieuwe leden en dit is succesvol gebleken: de nieuwe leden volgen momenteel de verplichte scholingen binnen Gelre.
In 2023 zijn de jaarlijkse kleine en grote decubitusmetingen uitgevoerd. De resultaten hiervan zijn gedeeld binnen de Gelrebrede werkgroep wond en decubitus. Voor de IC was dit niet anders dan voorgaande jaren qua resultaten. Naar aanleiding van deze resultaten en met nieuwe werkgroep leden hebben we voor 2024 nieuwe aandachtspunten opgesteld en zijn hier actief mee aan de slag. Dit zal gedeeld worden met het team.

 

 

Werkgroep Voeding

Werkgroepleden
Renske Postma, Karen Nijhof, Eva – Willemijn Akkerman, Alex Katinakis, Marnix Kuindersma

Dietiste
Marjan Geerlings, Willeke Frank, Agnes van der Veer- Kleinherenbrink

In 2023: 

  • Elk kwartaal voedingsoverleg met de diëtiste om kwaliteit van zorg op gebied van de IC patiënt te optimaliseren.
  • In het kader van de groene IC en kostenbesparing is de IC overgegaan van het Vitamine infuus naar de Vitamine bruistablet.
  • In samenwerking met de beademingswerkgroep en op basis van onderzoek zijn maaghevel sondes in CH verkleind naar CH 12> voor meer conform voor de patiënt.
  • Er hebben klinische sessies plaats gevonden op de afdeling om de kennis te verhogen van collega’s met onderwerpen die vanuit werkgroep Voeding kwamen.
  • In 2024 gaan we starten met scholing van collega’s tijdens de vaardigheidsdagen.

Werkgroep BHV

Over 2023 zijn 4 ontruimingstrainingen gegeven tijdens de vaardigheidsdagen. Brandblusoefeningen gegeven door de Fa Achterkamp op het terrein van Randerode.

Werkgroep ICOS

Werkgroepleden
Gerwin Konink, Caroline Tijkorte, Ronald Broek, Annemarije Braber

Over 2023 hebben er 4 trainingen plaatsgevonden met goed resultaat. Er zijn nieuwe Veco’s aangesteld en partieel getraind.Het Zirop deelplan ICU werd weer ge-update.

Werkgroep duurzaamheid Greenteam IC

Werkgroepleden

Anke Kröner, Annemarije Braber, Charel Ensink, Gerdien Langevoort, Laura Buitenhuis, Ronald Broek, Gerwin Konink, Chantal Tangermans

Afgelopen jaar is hetGreen team aan de slag gegaan op onze IC om onze footprint te verkleinen.

  1. Geen standaard cvc druk systeem meer alleen op indicatie
  2. Een dialyse set kan na schoonspoelen bij het gewone afval, hoeft dus niet in een WIVA vat 
  3. Er is een duidelijk overzicht gemaakt voor wat wel/niet in welke afval vat of zak moet, zie kastjes in de spoelruimte 
  4. De wegwerp koffie bekers zijn in Apeldoorn weg. 
  5. Geen wegwerpjassen meer bij COVID patiënten 
  6. Infusen die op een waakinfuus lopen niet meer op 5 ml/uur maar naar 2 ml/uur. 
  7. In plaats van 2 maar 1 beademingsfilter op de beademingsmachine namelijk op de expiratie aansluiting. 
  8. Bruistablet vitamines sonde of per os ipv iv bij opname. 
  9. Paracetamol per os/sonde/rectaal ipv iv
  10. De nieuwe regel, bekrachtigd door het zorgbestuur, dat bij introductie van iets nieuws moet het nieuwe even duurzaam of duurzamer zijn, iig niet minder duurzaam. 

 

6. ICT

6. Werkgroep ICT

Databeheer IC


Werkgroepleden
Lilian Taal en Peter Spronk 

Na de overgang van Metavision naar HIX in 2022 is gestart met het overzetten van beschikbare data vanuit eerdere systemen naar een ander platform zodat het te gebruiken is binnen SAS Studio. In 2023 is dit voortgezet maar helaas, door capaciteitsproblemen bij ons zelf en bij de afdeling ICT, niet gelukt om de data kloppend te krijgen en een goede performance te realiseren om functionaliteiten te ontwikkelen die nodig zijn voor het toegankelijk en inzichtelijk maken van informatie ten behoeve van onder andere management, kwaliteitsbewaking en research.

 

Om die reden is op dezelfde wijze als eerder vanuit Metavision begonnen met het ontwikkelen van scripts binnen SQL server om zodoende data te kunnen extraheren vanuit HIX.
Zodra het data-platform gebruikt kan worden in 2024 zal hetgeen gebouwd is binnen SQL server omgezet worden naar scripts in SAS Studio en kan er verder ontwikkeld worden. Er wordt nog steeds gestreefd naar uitbreiding van de formatie voor zowel het behouden van kennis en ervaring, maar ook voor de zo noodzakelijke verdere optimalisatie van het op de IC zeer intensieve data-verkeer. Er wordt intensief samengewerkt met de afdeling ICT, want ook zij profiteren van de innovatie en ontwikkeling binnen de IC-omgeving. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van een intelligent voorspellingsmodel dat kan inschatten wat de kans is op IC-opnames de komende 24-48 uur op basis van een bepaalde case-mix in het ziekenhuis. Er werd daarin door ons samengewerkt met de afdeling ICT, maar ook met data-specialisten van SAS en KPMG.

Nadere typering

Gelre Ziekenhuizen is lid van de samenwerkende topklinische ziekenhuizen (STZ), een teken van het grote aantal opleidingen dat er genoten kan worden, als ook van de ambitie van het ziekenhuis en de medische staf.

Gelre ziekenhuizen biedt als algemeen ziekenhuis medisch specialistische zorg en de daaraan gerelateerde verpleging en verzorging. Gelre ziekenhuizen kent twee ziekenhuislocaties, drie buitenpoliklinieken en een diagnostisch centrum:

  • locatie Gelre Apeldoorn en de locatie Gelre Zutphen
  • poliklinieken te Lochem, Epe en Dieren
  • diagnostisch centrum bij de vroegere locatie Juliana te Apeldoorn

 

De intensive care afdelingen in de regio Midden-Oost Nederland werken intensief samen. In netwerkverband wordt kennis en expertise gebundeld en uitgewisseld tussen de ziekenhuizen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de behandeling van patiënten zoveel mogelijk plaatsvindt op een IC-afdeling van het vereiste niveau. Ook streven de ziekenhuizen ernaar beter gebruik te maken van de beschikbare capaciteit op de IC-afdelingen.

Naar Monico

 

De afdeling Intensive Care (IC) in Gelre Apeldoorn is gevestigd op de tweede bouwlaag. Vanaf medio juli 2023 is de IC in Zutphen ingehuist bij de SEH en EHH op de begane grond, hierdoor ontstaat automatisch een hechte samenwerking. Het ziekenhuis verleent diensten aan een grotere regio, met name in de gemeenten Apeldoorn en Zutphen.